Sinds de renovatie in 1999 zoekt de Sint-Pauluskerk in Antwerpen een oplossing voor het probleem van de verstaanbaarheid in dit prachtige barokke gebouw dat grotendeels dateert uit de 16e eeuw.
De kerk bevat historische schatten, schilderkunst etc... het is ook een groot gebouw aangezien het koor meer dan 30 m lang is en het schip ook. Het plafond komt uit op een hoogte van bijna 25 meter.
In bijna 20 jaar zijn veel bedrijven daarheen gegaan om hier een luidspreker, daar een microfoon toe te voegen, maar zonder ooit het probleem als geheel te nemen. Wat zoeken we eigenlijk in een kerk?
Het antwoord is simpel! Hoor het woord!
De firma Majecon (Antwerpen) evenals de beheerders van het pand vroegen ons om onze mening en welke oplossingen voor dit probleem zouden kunnen worden aangedragen. Als de eenvoudigste methode is om alles te verwijderen en ons materiaal op zijn plaats te zetten, werken we anders. Kerkbudgetten zijn krap, installaties duur en het is noodzakelijk om te onderstrepen dat in veel gevallen het gebrek aan verstaanbaarheid niet alleen te wijten is aan het materiaal, maar eerder aan een gebrek aan knowhow!
Een weergalmende ruimte laten klinken voor muziek is een "gemakkelijke" zaak. Muzikanten houden van galm en meestal werken kerken (in dit geval) goed, zelfs zonder diffusie als de muzikanten op de juiste plaats komen. Bij spraakgeluidversterking vormen galmruimten een probleem. Een te lange nagalm is een van de elementen die de verstaanbaarheid sterk aantast. Een verkeerde keuze, plaatsing, waterpas, aanpassing waaraan een slechte materiaalkeuze wordt toegevoegd, leidt onvermijdelijk tot mislukking.
Onze insteek in Saint-Paul was om een inventarisatie te maken van de aanwezige apparatuur, bekabeling, ruimtes etc. en te kijken wat hergebruikt, aangepast of veranderd kon worden. Het systeem bestaat uit een mixer, Shure microfoons, JBL, TOA en AUDAC speakers. Na diverse akoestische metingen, testen hebben we besloten om de AUDAC-zuilen in de kerk en de Toas in het doksaal te behouden. Dit is geen probleem want vanaf het doksaal hoor je de lage kolommen niet en vice versa.
We hebben een pragmatische oplossing geboden:
· AVE-STUTTGART plaatsing van digitale voorversterker
· Vervanging van microfoons
· Aanpassing van enkele luidsprekerlijnen om vertraging toe te voegen
· Demontage van enkele luidsprekers (overmaat)
· Controleren van microfoon- en luidsprekerbedrading (faseproblemen)
· Plaatsing van apparatuur in een rek voor betere ventilatie en onderhoud
Deze verschillende stappen na metingen maken het mogelijk om het niveau van verstaanbaarheid met 2 punten te verbeteren, wat van slecht naar goed gaat.
Een SUB BASO 18" AUDAC-subwoofer en een SMA350-versterker zijn toegevoegd om de muziek meer body te geven. Dankzij de voorversterker en zijn matrix sturen we alle muzikale bronnen (instrumenten, cd's, Bluetooth, etc.) naar de subwoofer. ..) behalve voor gesproken stemmen.
Kortom, een geluidsinstallatie in een kerk of een galmende ruimte is dus vooral een kwestie van weten hoe je het moet doen. Diepgaande kennis van akoestiek, expertise in galmende ruimtes, stelt u in staat om keuzes te maken die zich aanpassen aan de werkelijke behoeften.
Comments